Дигиталният маркетинг съществува вече две десетилетия. Това може да звучи много, но в сравнение с “обикновения” маркетинг, 20 години са наистина малко. Нека отбележим и факта, че това, което виждаме сега се е образувало именно последните няколко години.

Това прави онлайн маркетингът уязвим към митове и предразсъдъци, противоречащи на истината. Вярвайки в тях, можем не само да изгубим ценно време, но и да раним бизнеса, като изразходим средства “на вятъра”.

Затова сега ще разберете кои са 7-те най-разпространени грешни вярвания, които трябва да пренебрегвате. 

Мит 1 – За да увеличим продажбите, е достатъчно само да увеличим трафика 

Сигурно ви се струва, че като искаме да увеличим приходите на бизнеса, най-прякото решение е да увеличим броя на посетители на сайта. Нали?

Не съвсем…

И ето защо. Няма спор, че трафикът е важен. Ако на сайта няма потребители, логично е да няма и продажби. 

Но не е и рядък сценарии да има стотици хиляди сесии на месец и при това продажбите да са критично малко. Затова е изключително важно качеството на трафика, а не толкова количеството.

По-добре е да имаме 100 посещения с 6 продажби, отколкото 3000 с 2 продажби на седмица 

Нека приемем факта, че трафикът не е просто цифра, която виждаме, а група хора със свои финансови обстоятелства, приоритети, страхове, ежедневия, интереси и цели.

И за да убедим тези хора да предприемат стъпка към конверсия на нашия уебсайт, трябва да предадем идеята на нашия продукт. Да я предадем достатъчно ефективно, за да се убеди потребителят, че покупката си струва. 

Затова е толкова важна както оптимизацията на сайта, така и характеристиката на самия трафик. Колко е вероятно те да купят? Не само в какво количество са.

Мит 2 – “Бизнесът ми не е подходящ за дигитален маркетинг”

Всеки, който търси какъвто и да е продукт или услуга, вероятно ще първо потърси в интернет. 

Без значение дали продавате телефони или тоалетна хартия, хората ще ви търсят онлайн. Затова в днешния свят, където всеки има смартфон подръка, не е препоръчително един бизнес да има онлайн присъствие, а задължително!

Мит 3 – Рекламите трябва да са универсални, за да бъдат харесвани от повечето хора

Този мит има нещо общо с първия споменат. И това е грешният принцип – повече – по-добре.

Грешно е да мислим, че повече хора означава повече потенциални клиенти, което означава повече продажби.

Много маркетолози създават реклами, като се стараят да впечатлят възможно най-много хора, а не само целевата аудитория.

Истината е, че когато се опитваме да създадем съобщение, което да се хареса на различни хора, ни се налага да се въздържим от куп специфични елементи, касаещи конкретната целева група, която е най-вероятно да купи от нас. По този начин съобщението става толкова общо, че никой не обръща внимание на рекламата.

Като резултат, общите реклами, насочени към напълно различни хора, рядко достигат добър CTR. 

Мит 4Имейл маркетингът е мъртъв 

Често се случва да чуем или видим някъде да се твърди, че имейл маркетингът вече не носи резултати и не си струва да се инвестира в този канал. 

Не много отдавна се появи нов формат на реклами във Facebook Messenger, и това отново предизвика вълна от подобни твърдения.

Истина е, че Facebook Messenger Ads имат по-висок среден CTR от този в имейл маркетинга, но това изобщо не означава, че добрият стар маркетинг канал е на път да изчезне.

Click Rate-a на имейлите понякога е наистина нисък, но въпреки това, те генерират много продажби.

Статистики от Direct Marketing Association посочват, че средно за всеки инвестиран $1 в имейл маркетинг, $38 се връщат като приход от канала. Това не е показател за изпускане!

А според Campaign Monitor, имейлът е 40 пъти по-ефективен от Facebook и Twitter, като става въпрос за конвертирането на нови клиенти.

Нека отчетем и факта, че абсолютно всеки използва имейл, без изключение. Това означава, че с помощта на имейл маркетинг, можем ефективно да работим и с аудитории от стари хора, които нямат профили във Facebook, Instagram, Twitter и т.н.

Успешните бизнеси нямаше да се занимават да изпращат хиляди имейли, ако те не носеха резултати.

Мит 5 – Бизнесът трябва да има присъствие във всяка социална мрежа 

Последните няколко години показват какъв невероятен потенциал могат да имат социалните мрежи като маркетинг канали. В същото време се появяват и нови мрежи с нови възможности.

Това явление, както и хилядите примери за успешни бизнеси, развили се с помощта на социалните мрежи ни кара да мислим, че трябва да имаме бизнес профили навсякъде – в Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Linkedin, Tumblr, Snapchat, Tik Tok, Viber и така нататък.

Разбира се, всичко това може да допринесе, но често присъствието в някои социални мрежи просто не си струва времето, парите и усилията за много бизнеси.

Преди да сме създали профил в нова платформа трябва да отчетем следните 2 фактора:

  1. Дали целевата ни аудитория присъства в дадена социална мрежа? Не бива да правим прибързани изводи, гледайки как други компании имат по 5-10 иконки във footer-ите на сайтовете си.
  2. Дали ще имате ресурсите да поддържате даден профил? За да се оползотвори акаунт в социална мрежа се изискват ресурси. Трябва да изградите добър начален вид, да отделяте бюджети за реклами, да поствате регулярно, да отговаряте на съобщения и много други неща. Преценете дали си струва.

Много по-добре е да имаме профили в една или две платформи, които да са доказано  ефективни, отколкото да губим ресурси, поддържайки omni presence, което само ще ни ангажира допълнително.

Мит 6 – SEO представлява само работа с ключови думи

Преди години SEO е било по-разбираемо занимание и действията са били ясни. Трябвало е само де се подбират ключови думи и след това да се вмъкват в страницата за оптимизиране колкото се може повече пъти. 

Някои са слагали бял текст на бял фон, за да не правят страницата грозна за посетителя и са успявали.

Но днес такъв подход с ключовите думи не е достатъчен, а този с белите букви се смята, че е отдавна безполезен.

Включването на ключови думи в мета таговете и текста все още е важно. Но за разлика от преди, на първо място трябва да се съобразявате с намерението на търсещите хора.

Google е една от най-големите корпорации в света и главната им цел е потребителят да намира това, което търси, а не страница, която съдържа най-много от въведените думи. 

Така, ако потребителят въвежда въпрос, той търси отговор и Google ще се стреми да открие такъв. Ако потребителят търси продукт, Google ще се стреми да му предложи такъв.

Затова днес няма вълшебна формула за SEO. Добрата новина е, че ако сайтът всъщност отговаря на търсенето на потребителите, алгоритъмът на Google ще забележи ниския bounce rate и ще ви награди с добри класирания.

Мит 7 – Можем да забравим за “недигиталния” маркетинг 

В XXI век всеки бизнес трябва да поддържа интернет маркетинг, но това не означава, че традиционните методи са в миналото. Телевизията, радиото, вестниците и билбордовете все още имат свои предимства. 

Въпреки, че са по-скъпи, те отнемат по-малко време и са по-видни. Затова някои компании все още могат да извлекат големи ползи от old school рекламата. За много бизнеси идеалният вариант е да комбинират използването на старите и новите маркетинг канали. 

Заключение 

За да имаме страхотни приходи от дигиталния маркетинг, е важно да успяваме да правим правилните неща, без да се заблуждаваме от митове, които пречат при вземането на решения.

Ако има 1 нещо, за което винаги можем да сме сигурни, това е, че теренът винаги се променя. Нещо, което е било абсолютната истина в една година, може да е станало опасен мит следващата, поради промените.

Затова е важно винаги да сме осведомени какво се случва. А за да бъдете в крак с последните промени и трендове в дигиталния маркетинг, следете съдържанието, появяващо се в DigitalAcademy.bg!

Михаил Атанасов on EmailМихаил Атанасов on Linkedin
Михаил Атанасов
Акаунт мениджър в дигитална агенция Маркадемикс & фрилансър маркетолог.

Напиши коментар