публикуване в социални медии

Най-доброто време за публикуване в социалните медии е когато вашите клиенти и последователи са онлайн. Разбира се, има определени часове, които биха работили най-добре за вашата марка и ние ще направим акцент върху тях в тази статия.

Всяка социална платформа има различно време за публикуване, което обикновено работи по-добре за ангажиране на аудиторията. Например, най-доброто време за публикуване във Facebook е различно от най-доброто време за публикуване в Instagram. Освен това, когато започнете да отчитате различните часови зони (ако аудиторията ви е международна), нещата започват да се усложняват малко. Ето защо в тази статия ще предложим определени дни и часове за публикуване в социалните медии.

Не приемайте тези времена като задължителни. По-скоро ги приемете като идея да тествате кое ще работи най-добре за вас, а пропоръките тук да използвате като отправни точки. Все пак всеки бизнес си има своите особености, аудиторията ви може да реагира различно.

Коя часова зона трябва да използвате?

Това е проблем, който може да имате, ако дейността ви е насочена към международна аудитория.
Особено проблемно е, когато тази аудитория се намира в много различни държави в различни часови зони.

Колкото по-популярна е вашата марка, толкова повече зони вероятно ще трябва да вземете под внимание. Някои бизнеси изпращат едни и същи съобщения в различни часове от деня, за да отчитат различни часови зони. Но в идеалния случай трябва да се стремите да осигурите достигането на по-голямата част от хората в различните часовите зони, без да изпращате едни и същи съобщения. Опитвайте се да не изпращате повече от четири от еднакви (или подобни) съобщения в същ ден. Разпределете ги по различно време, за да достигнете възможно най-много часови зони.

В случай, че по-голямата част от аудиторията ви се намира в една часова зона или в 2 съседни часови зони, то тогава не се съобразявайте с часовите зони на по-малката част от аудиторията ви, която може да е разпръсната по света.
Публикувайте единствено спрямо часовата зона на основната ви аудитория.

По този начин ще избегнете нежелани проблем с алгоритмите на отделните социални мрежи.

Можете да използвате инструменти за социални медийни анализи, за да намерите данни за това, къде се намират клиентите Ви. Използвайки тези данни, можете по-добре да планирате кои часове работят най-добре за вашата аудитория въз основа на конкретното им поведение.

Кога е най-доброто време да публикувате в Instagram?

Най-доброто време за публикуване в Instagram е по време на обяд (от 11:00 до 13:00 часа) и вечер след работа (от 19:00 до 21:00 часа).

Повечето хора в Инстаграм влизат чрез мобилни устройства, когато имат свободно време (обедна почивка, междучасие) или когато искат да споделят момент от ежедневието си. По-рядко това се случва в активно работно време.

Най-добрите дни за публикуване в Instagram са понеделник, сряда и четвъртък.
Неделя е най-лошият ден за публикуване в Instagram, въпреки че най-доброто време за публикуване в Instagram в неделя е 5 часа следобед.
Сряда е денят, който получава най-високото ниво на ангажираност към Instagram.

Кога е най-доброто време за публикуване във Facebook?

Най-доброто време за публикуване в Facebook през седмицата е между 13ч. и 16ч. в работно време.
Това е вероятно, защото много потребители, работещи на компютри влизат и разглеждат Facebook по време на работа. Особено активни стават следобед, когато им се работи по-малко.

Най-добрите дни за публикуване във Facebook са четвъртък, петък, събота и неделя.
Вторник е най-лошият ден за публикуване във Facebook.
Уикендите получават най-високото ниво на ангажираност във Facebook.

Кога е най-доброто време да публикувате в Twitter?

Най-доброто време за публикуване в Twitter е по време на обедните часове от 12 часа. до 1 часа. Публикациите точно преди обяд също работят добре, както и сутрешните часове между 7 и 9.

Работните дни са склонни да получат най-високо ниво на ангажираност в Twitter.
Публикуването на обяд всеки ден от понеделник до петък може да ви помогне да увеличите ангажираността в тази социална медия.

Сряда е най-добрият ден за публикуване в Twitter. Уикендите са най-лошите дни за публикуване в Twitter.

Кога е най-доброто време за публикуване на Linkedin?

Най-доброто време за публикуване в LinkedIn е между 10:00 и 11:00 ч.
LinkedIn е професионална социална мрежа, използвана от работодатели, търговци и бизнесмени, поради което често се използва по време на работното време.

Вторник, сряда и четвъртък са най-добрите дни за публикуване в LinkedIn.
Уикендите и веднага след работното време са най-лошите времена за публикуване в LinkedIn, ако целите ангажираност и видимост на постовете си.

Кога е най-доброто време да публикувате в Pinterest?

Най-доброто време за публикуване на Pinterest е между 8 часа и 11 часа вечерта.
Pinterest се използва основно от жени в по-малко ангажираните части от деня. Майките, например, са склонни да използват Pinterest активно, което може би е причината те да се публикуват по-късно вечерта.

Съботата е най-добрият ден за пост в Пинтерест. Неделите също работят добре.
Потребителите на Pinterest публикуват по-малко в работното си време. Публикуването през това време може да доведе до по-ниски нива на ангажираност.

Кога е най-доброто време за публикуване на видеоклипове в YouTube?

Най-доброто време за публикуване в YouTube е рано следобед между 12 и 16 часа. Това е така, защото повечето хора гледат видеоклипове вечер. Публикувайки малко по-рано можете да направите необходимите настройки по видеата си и те да бъдат индексирани нормално.

Четвъртък и петък са най-добрите дни за публикуване в YouTube.
Повечето хора гледат YouTube през уикенда, така че не се колебайте също да публикувате в събота и неделя рано сутринта около 9:00 и 11:00 часа.

И така, кога е най-доброто време да публикувате в социалните медии?

Най-доброто време за публикуване в социалните медии трябва да е съобразено със социалната платформа, която използвате, и часовата зона, в която се намират повечето от вашите клиенти.

Препоръките, посочени в тази статия са общи. Реалността е, че може да откриете, че вашата собствена аудитория най-добре реагира в различно време. Най-добрият начин да определите най-доброто време за публикуване в социалните медии за вашата марка е да експериментирате.

Можете да използвате инструментите за управление на социалните медии, за да планирате публикации по различно време в продължение на няколко седмици, за да определите кои времена са най-подходящи за вашата аудитория.

Редовното наблюдение на ангажираността ви в социалните медии и анализирането на вашите социални данни може да ви помогне да определите най-доброто време за публикуване в Instagram, Facebook и другите социални мрежи, с които работите.

Съветите в статията са базирани основно на международни данни, но въпреки това можете да използвате нашите препоръки като насоки, когато започвате.

Имайте в предвид, че с нарастването на броя на последователите ви, може да откриете, че вашата аудитория се ангажира с вас в различно време. Така че никога не спирайте да тествате или експериментирате.

Също така, не се страхувайте да публикувате в социалните медии в по-малко популярни дни.
Макар че може да не достигнете до най-високия процент последователи, то може да достигнете до хора, които иначе биха пропуснали основните ви съобщения.

Екип DigitalAcademy.bg on FacebookЕкип DigitalAcademy.bg on Instagram
Екип DigitalAcademy.bg
Digital Academy предоставя актуална и практически приложима информация на хора, занимаващи се с онлайн бизнес и дигитален маркетинг.

Напиши коментар