facebook instagram

Facebook и Instagram са безспорно най-големите социални мрежи в света. И двете ни дават възможност да достигнем до над 1 милиард активни посетители месечно. Въпросът за много хора обаче остава: как да използвам тези сайтове, за да увелича моите клиенти, продажби и популярност?

Въпросът е много простичък, но решенията остават комплексни и изключително много зависят от вида бизнес, който искате да развиете.

Има обаче някои правила, които всеки един от нас трябва да спазва, за да успее да монетизира двете платформи.

1. Facebook страницата не бива да бъде във вида на информационна брошура.

Изключително много бизнеси използват Facebook само и единствено, за да качват от време на време някаква информация за тях. Ако е нощно заведение – какво събитие ще има при тях, ако е кафене – някоя снимка на кафе или други напитки и тн. В най-добрия случай това е поднесено с информация къде можете да „ни“ намерите.

С този подход е абсурдно да очакваме каквито и да е било успехи. Докато използвате социалните мрежи само като брошури за информация на аудиторията, никога няма да си увеличите приходите.

2. Текстът, снимките и видеата трябва да продават.

И в двете платформи текстът трябва да Ви кара да си купите нещото, което предлагате. Той трябва перфектно да допълва това, което може да липсва в снимката или видеото.

3. Дръжте аудиторията си в очакване и споделяйте неща, които те няма как да видят на друго място.

Споделяйте ежедневно интересни за аудиторията Ви материали. Всеки ден споделяйки различни снимки, видеа, оферти и награди, ще бъдете интересни за Вашата аудитория. Използвайте опцията за story-та в Instagram, за да покажете неща от „кухнята“ на бизнеса. Това са неща, които иначе няма как да видят, а ще бъдат изключително интересни за тях.

4. Използвайте хаштагове в Instagram.

Хаштаговете насочват и показват на Instagram коя е правилната аудитория за Вас. Използвайки хаштагове, Вие ще достигнете до потенциалните Ви клиенти. Неизползването на хаштагове пък води до почти пълна изолация на профила Ви.

5. Задавайте въпроси.

Хората обичат да бъдат питани за тяхното мнение. Задавайки въпроси ще спечелите безплатна популяризация. Въпросите карат аудиторията Ви да си мисли, че Вие се интересувате от тяхното мнение (и наистина трябва да е така). Отговаряйки на някои от коментарите само ще затвърди правилото.

6. Рекламирайте публикациите в страницата.

Без реклама няма как да достигнем до голяма аудитория, особено във Facebook. Инвестирайте малко, но умно и ще видите огромни резултати, почти мигновено. Ако не виждате резултати, просто бъркате с рекламите.

Автор: Виктор Стоилов (Маркадемикс)

Екип DigitalAcademy.bg on FacebookЕкип DigitalAcademy.bg on Instagram
Екип DigitalAcademy.bg
Digital Academy предоставя актуална и практически приложима информация на хора, занимаващи се с онлайн бизнес и дигитален маркетинг.

Напиши коментар