пари от хобита

Ако сте от хората, които търсят възможности да припечелват по нещо отгоре, но нямате идеи с какво да се занимавате, то вероятно тази статия може да ви подскаже нещо, защото тук ще разберете как може да изкарате пари от някое ваше хоби.
По-конкретно сме се спрели на 6 популярни хобита, от които може да печелите онлайн и които са често срещани при много хора.

Всички сме имали хобита – занимания, на които отделяме не малка част от нашето свободно време, защото ги намираме за забавни, разнообразни и/или смислени.

Но някои от тези дейности, ако сме готови да ги вземем насериозно, могат да се превърнат в източник на прилични доходи. В зависимост от начина, по който използвате таланта и интересите си, вие можете да получите най-различни полчи – от безплатни подаръци до допълнителни доходи, а защо не и да изградите работещ бизнес, от който да печелите добре. Необходимо е просто да правите това, което по принцип правите, с разликата, че сега някой ще ви плаща.

Ето 6 общи хобита, от които можете потенциално да си осигурите приходи, независимо дали става дума за работа на свободна практика, в организация или започвайки собствен бизнес.

1. Фотография

Ако притежавате хубава камера и знаете как да я използвате, имате няколко различни начина, чрез които можете да направите пари.

Можете да станете фотограф на свободна практика. Това обикновено ви ограничавате до работа на местно ниво, снимайки хора или събития във вашия регион, които можете да посетите физически. Но ако живеете в по-голям град, където има търсене на такива услуги, това може да е доходна опция.
Изградете си сайт или профил в социалните мрежи, където да сложите портфолио от снимки, и се рекламирайте. Хората ще ви намерят.

Нещо по-мащабируема е да продавате вашите снимки в сайтове за продажба на фотография (stock photography) или за печат. Примери за такива сайтове са Dreamstime, iStockPhoto, 123RF и други.

Също можете да използвате вашите умения в областта на фотографията, за да създадете Инстаграм профил с много последователи, който след това да монетизирате. Трябва просто да изберете ниша за снимки, която е популярна и харесвана.

Забавен факт:
Профилите с професионални фотографии са сред най-доходоносните в Instagram по отношение на това колко големи компании са готови да платят за спонсорирана публикация. И дори нямат нужда от стотици хиляди последователи, за да намират рекламодатели.

И ако горните предложения не ви допадат или не ви потръгнат, а искате да печелите от фотография, то винаги може да станете папарак. Дори българските жълти медии биха платили за папарашки снимки.

2. Храна / Готвене

Готвенето се превърна не само в страст, но и във форма на изкувство. Хората отделят все повече време за научаване на нови рецепти и осъвършенстване на стари, а милиони хора по света ежедневно публикуват снимки на храната си.

Това е хоби, което можете да споделяте със света по различни начини – от стартиране на блог, канал в YouTube или профил в Instagram посветени на рецепти, до създаване на кулинарни книги и кратки уроци. А защо не и създадете свои собствени храни или продукти за готвене, които да продавате.
При всички положения, ако изградите аудитория, която харесва вашата дейност, ще може лесно да привлечете рекламодатели, които да ви спонсорират дейността.

Според Google 59% от хората на възраст между 25 и 34 години използват мобилните си устройства в кухнята, като използват интернет да намират и прилагат нови рецепти. Така че определено има огромен пазар на домашни готвачи и любители на храна, които търсят информация и нови продукти, а вие можете да сте тези, които им ги предоставят.

Нека не забравяме, че в последно време все повече хора се запалиха да следват различни рекламирани режими на хранене (нисковъглехидратни диети, веганство, палео хранене и тн.). Тези хора постоянно търсят информация за нови вкусни рецепти и техники на готвене, които да се вписват в избрания от тях начин на живот, и не малка част от тях са склонни дори да платят за това.

3. Писане

Писането и публикуването на текстове в интернет има потенциал да ви предложи много практическа полза, вместо да ви бъде просто хоби. Можете да го използвате, за да подпомогнете кариерното си развитие и да се утвърдите като експерт по дадена тема. Можете да пишете книги и да ги продавате в електронен формат. Можете да създадете платформа (сайт, блог, форум) за споделяне на вашите идеи. Или можете да предлагате уменията си на трети лица.

Най-очевидният начин да печелите пари от писане е да го предлагате като услуга на свободна практика във freelance сайтове. Също може директно да се свържете с големи сайтове, които имат постоянно нужда от ново съдържание – медии, популярни блогове, списания и тн. Обикновено добрите писатели на съдържание се търсят много, особено тези, които имат и добри познания по конкретни теми.

Ако имате желание и дисциплина и знаете как да пишете добри публикации, тогава можете да създадете свой собствен блог-базиран бизнес, като изберете ниша и изграждате аудитория с течение на времето.

Независимо дали се интересувате от технологии, туризъм или кулинария, нашето ръководство за стартиране на блог, който можете да превърнете в бизнес, ще ви преведе през това, което трябва да знаете.

4. Рисуване / Дизайн

Подобно на писането, рисуването, правенето на илюстрации и дизайнът са умения, които можете да предлагате на свободна практика. По-конкретно Fiverr е едно от местата, където много по-нови творци с разнообразни стилове на творчество намират клиенти, нуждаещи се от уменията им, независимо дали става въпрос за маркетингови проекти или лични поръчки.

В други fleelance сайтове също може да намерите не малко възможности за работа.

Ако се занимавате с дизайн е добре да имате потфолио в сайтове като Behance, Dribbble или Devian Art, където вашето творчество може да бъде открито и оценено от милиони хора. Там може да получите и конкретни предложения от хора, които са харесали вашата работа.

Но ако искате да имате повече контрол, можете да използвате собственото си изкуство върху различни продукти, които да продавате – тениски, плакати, чаши, платна и тн. Важно е да разберете, че за да превърнете своето изкуство в продукт, ще трябва да се насочите към конкретен пазар или да изградите уникална марка. Първото обикновено е по-лесно.

Hate Copy и The Art Pillow са добри примери за бизнеси, стартирани от художници, поставящи своето изкуство върху неща, които хората могат да поръчат и купят онлайн.

И не е нужно да влагате големи средства за инвентар. Съществуват услуги за “печат по заявка” (print-on-demand), които предлагат ниско рисков начин да си осигурите приходи от изкуството си чрез продажба на облекло и декорации. Трябва ви само да създадете илюстрации на продуктите си, за да ги публикувате онлайн. След като реализирате продажбите и знаете кои дизайни и творчески продукти са най-търсени, можете да обмислите да инвестирате във повече инвентар.
(бел. ред – Не сме проучвали дали print-on-demand схемата работи конкретно за българския пазар)

5. Пътуване / Туризъм

Ако сте пътешественик и списъкът с местата, които посещавате или искате да посетите е голям, то има начин и да си докарате доходи от това занимание.

Направете си профили във Фейсбук и Инстаграм посветени само (или главно) на вашите пътувания и публикувайте често. Има огромно количество хора, които с интерес ще следят къде ходи, какво правите и на какви интересни неща ставате свидетел.

Когато направите по-голяма аудитория, ще имате достатъчно предложения за реклама. Не е изключено и да получавате оферти за безплатни пътувания до определени дестинации, безплатни нощувки в хотели и безплатни вечери в ресторанти. Вашата рекомендация към последователите ви ще е ценна за тези бизнеси.

Също така може да правите репортажи или да пишете статии с впечатленията си от конкретни места за популярни по-популярни медии.

6. Ръчни изработки / Направи си сам

Ако ви харесва да работите с ръцете си и да правите неща като ръчно изработени бижута, накити, свещи, бомби за баня (да, и такова нещо има), дърворезби, грънци и други продукти, защо да не ги предложите и на други хора?

“Ръчно изработено” комуникира определено качество, грижа и уникалност, които масовите универсални магазини не могат да предложат. Можете да изпробвате пазара на продуктите си, като ги продавате в по-малък мащаб на приятели, колеги и съседи.

В интеренет има специални места като Etsy, където може да продавате своите творения на хора, които търсят ръчно изработени неща. Не ви пречи също така да продавате в сайтове като eBay или нашия Olx.bg.

Ако изработките ви добият популярност, може да помислите за стартиране на собствен онлайн магазин, в който да ги продавате.

Вижте още 3 хобита, от които може да печелите онлайн, отключвайки бонуса към статията:

Бонус Към Статиятаimage/svg+xml
Просто натиснете SHARE бутона и споделете тази публикация във Фейсбук, за да отключите допълнителното съдържание.

Това вероятно са само част от хобитата и идеите, от които може да си докарвате допълнителни доходи онлайн. Наистина, с едни е по-лесно отколкото с други, но с повечето все пак е възможно да успеете.

Ключа за успех в повечето случаи е умението да ви да изградите аудитория, която да харесва и следи това, което правите.

Ако имате желание, нищо не ви пречи да опитате.

Екип DigitalAcademy.bg on FacebookЕкип DigitalAcademy.bg on Instagram
Екип DigitalAcademy.bg
Digital Academy предоставя актуална и практически приложима информация на хора, занимаващи се с онлайн бизнес и дигитален маркетинг.

Напиши коментар