5 seo грешки

С развитието на дигиталния маркетинг, оптимизацията за търсещите машини (SEO) губи популярност като основен източник на трафик за много сайтове. Защо да отделяте време на ключови думи, тагове и линкове (всички тези технически неща), когато имате платени реклами, социални медии и съдържание? Въпреки че малко се игнорира, SEO все още е важно за цялостното представяне на сайта ви и не бива да се пренебрегва напълно.

Използвайки силата на оптимизацията на страницата за търсачки като Google, можете да постигнете не малко – да увеличите ранга на сайта, да увеличите трафика, да увеличите процентите на реализация на продуктите ви. Лошата новина е, че да се осъществи SEO по правилния начин е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. SEO методите се развиват и променят бързо и Google продължава да извършва едни след други актуализации на алгоритъма за търсене.

Трудно е да останете на върха на вълната, да следите всичко ново и да поддържате сайта си оптимизиран за новите реалности на търсенето. Не е чудно, че специалистите по SEO непрекъснато следят многобройни източници на информация относно предстоящите промени и актуализации. Но проблемът е, че, страхувайки се да не пропуснат новите неща, те често правят грешки, някои от които на базово ниво.

За това в тази статия ще се спрем на 5 SEO грешки, които дори професионалистите допускат. Някои от тях са елементарни, други пренебрегвани, но всички имат значение. Избягвайте ги на всяка цена, защото тези грешки могат да унищожат цялата вашата дигитална маркетингова кампания.

5 SEO грешки, които да избягвате

1. Да забраните индексиране на сайта си в .htaccess

Ако се занимавате с SEO професионално, най-вероятно сте чували за .htaccess. Това е конфигурационен файл, който се използва за съхраняване на конкретни директиви, които блокират или предоставят достъп до директории на документи в даден сайт.

Файла .htaccess е изключително важен.

Ако знаете как да го управлявате, можете да:
– създадете по-подробна карта на сайта (sitemap)
– генерирате по-изчистени URL адреси
– коригирате кеширането на сайта, за да подобрите времето му за зареждане

Накратко, .htaccess е изключително важен инструмент за оптимизиране на процеса на индексиране на сайта Ви и в крайна сметка за получаване на по-високи позиции в търсачките.

Трябва обаче да сте истински професионалист, за да настроите правилно файла .htaccess. Една грешка може да доведе до нежелани последствия. Например, можете да блокирате изцяло сайта си от индексиране, както е показано по-долу:

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Google.* [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^.*Bing.*
RewriteRule ^/dir/.*$ – [F]

Ако видите тези кодове на кода в .htaccess файла на сайта си, ботове на търсачките няма да обхождат страниците и няма да ги индексират. В такъв случай, помолете уеб девелопъра си да изтрие кода или да го направи сам.

Уверете се, че проверявате .htaccess при всяко стартиране на нов проект. Някои SEO експерти оптимизират сайтовете с месеци без ефект, без да осъзнават, че всичките им усилия са напразни. Не бъдете като тях.

2. Да забраните индексиране на сайта чрез вашия CMS

SEO плъгини (приставки) на CMS платформи като WordPress, Joomla и Drupal могат да пречат на вашите усилия за оптимизация. Те имат вградени функции, които позволяват на потребителите да инструктират търсачките да не обхождат и да не индексират уебсайта.
Всичко, което е необходимо за това в WordPress например, е да отидете в Settings → Reading → Discourage (Настройки → Четене → Премахване), за да спрете търсачките да индексират сайта. Поставете отметка в квадратчето и можете да забраните на ботове за търсене да индексират сайта Ви.

Уверете се, че проверявате това поле редовно, особено когато повече хора имат достъп до администраторския панел. В крайна сметка всеки, който има достъп до CMS на сайта, може случайно да кликне върху полето, което несъмнено ще има отрицателен ефект върху кампанията Ви.

Забележка: Търсачките могат да продължат да индексират вашия сайт дори и да отметнете квадратчето “discourage”. Така че, ако наистина трябва да спрете индексирането на сайта, по-добре го направете чрез файловете .htaccess или robots.txt.

3. Да оставите вашия файл robots.txt напълно отворен

Това е може да е най-лошото.

Запомнете:
Никога не оставяйте файла robots.txt отворен за обхождане, защото това може да доведе до сериозни проблеми с поверителността. Можете да загубите изцяло сайта си чрез data breach.

Ако сте начинаещ, отделете време, за да научите колкото е възможно повече за настройването и управлението на файловете robots.txt.

Действайте незабавно, ако проверите robots.txt и видитете нещо подобно:

User-Agent: *
Allow: /

Това означава, че ботовете за търсене имат достъп до и могат да обхождат всяка уеб страница на сайта Ви, включително администраторските, login страниците, кошниците (за електронни магазини) и динамични страници ( като търсене и филтри).

Поддържайте личните страници на клиентите си затворени и защитени.
Също не искате да бъдете санкционирани от Гугъл, защото имате и десетки динамични страници със спам.

Така или иначе, уверете се, че изключвате страници, които трябва да бъдат блокирани, но разрешете страниците, които трябва да бъдат индексирани.

Звучи просто, но отнема време за учене.

4. Да забравяте добавянето на “nofollow” атрибут към изходящи линкове

SEO специалистите знаят, че връзките (линковете) са все още важен фактор за класиране в търсачките. За съжаление, те се фокусират върху препратките от външни сайтове и напълно забравят, че собствените им сайтове може да имат твърде много връзки към други сайтове. Това, което трябва да направите, е да имате висококачествени препратки (линкове) към вашия сайт, но да запазите силата на линковете от вашия сайт.

Така че може да направите следното:
– Сканирайте сайта си с инструмент за сканиране на сайта (като Xenu)
– Сортирайте връзките по адрес, за да намерите изходящите
– Създайте файл в Excel с всички изходящи връзки (или изтеглете стандартен HTML отчет)
– Проверете всяка връзка в списъка, за да въведете “nofollow” маркер, когато е необходимо

Важно:
Не се обсебвайте с атрибута nofollow към линковете. Пазейки всички линкове (целия “link juice”) за себе си, вие провокирате други SEO професионалисти да използват nofollow към вас. Накратко, не злоупотребявайте.

5. Да не проверите кода на сайта си за грешки

So, everytime a new project is assigned to you to promote and optimize, make sure you check the code. You don’t have to be a developer. Just copy your site’s URL and paste it into the address field of The W3C Markup Validation Service. Then, ask a developer to fix the errors.

Вашият уеб сайт се състои от код, и колкото по-добър е този код, толкова по-висок SERP (search engine results page) сайтът Ви потенциално ще спечели. Това е така, защото чистият код позволява на роботите за търсене да сканират и да индексират сайта по-ефективно, без да оставят никоя страница зад себе си.

Така че, всеки път, когато ви бъде възложена нова работа за популяризиране и оптимизиране на сайт, проверете кода. Не е нужно да сте разработчик. Трябва само да копирате URL адреса на сайта си и да използвате услугата The W3C Markup Validation Service. След това помолете програмист да отстрани грешките.

Въпреки че Google не наказва уебсайтовете за незначителни грешки в HTML и CSS, все пак по-добре е да използвате инструмента за валидация. В крайна сметка това не отнема много време, но подобрява работата на сайта ви както за потребителите, така и за роботите.

В заключение

Оптимизацията за търсещи машини непрекъснато се променя и вие трябва да работите усърдно, за да сте в крак с всички тактики и актуализации на алгоритми. Следенето на новините свързани с SEO е важно (задължително, всъщност, ако това ви е работата), но не забравяйте и за основните неща. В края на краищата глупавите грешки са най-вредните.

Статията е превод с малки изменения от SEJ.

Екип DigitalAcademy.bg on FacebookЕкип DigitalAcademy.bg on Instagram
Екип DigitalAcademy.bg
Digital Academy предоставя актуална и практически приложима информация на хора, занимаващи се с онлайн бизнес и дигитален маркетинг.
SEO

Напиши коментар