Истинските експерти в онлайн маркетинга никога не залагат на недоказани и нетествани методи. Освен ако не експериментират, те разчитат само на сигурни техники, които са били тествани множество пъти.

В тази статия ще разгледаме 5 такива техники и ще ви дадем някои насоки за прилагането им.

Ето ги и тях:

Техника #1 – Използване на pre-sell статии за повече конверсии 

Pre-sell статиите обясняват различни теми, свързани със сферата на предлагания продукт или услуга. От тях се очаква да отговарят на често задавани въпроси (FAQ) и да показват (не да твърдят), че нашият продукт е това, което е нужно на читателите. 

Например, Aromalief използват статии за здравето на жени 65+, за да убеждават аудиторията си от възрастни жени в Америка, че тяхното обезболяващо средство e решението, което ще реши техния проблем. Ето статия за пример – Fibromyalgia : 5 Foods to Avoid – Aromalief.

В нея първо се посочват храните, които трябва да избягват страдащите от фибромиалгия, а в края на статията се споменава как техният крем може да помогне на тези, които търсят начин да се избавят от болките.

Техника #2 – Използването на CBO (campaign budget optimization)

CBO е режим на разпределяне на бюджетите във Facebook Ads Manager. Когато го използвате, алгоритъмът може да променя бюджетите на отделните ad set-ове, за да получавате най-добри резултати (разбира се, без да превишава бюджета, който сте определили за цялата кампания).

Campaign Budget Optimization е много обсъждана тема сред Facebook рекламодателите, понеже се очаква скоро да не може да бъде изключен.

Нека обясним по-подробно как работи. Да си представим, че сте включили CBO и имате 1 кампания, която съдържа 3 ad set-а. Целта е Conversions. След началното тестиране, алгоритъмът може да сметне, че с втория ad set е най-вероятно да постигнете най-много конверсии срещу най-малко вложени средства. Тогава Facebook ще пренасочи по-голямата част от бюджета на кампанията именно към втория ad set.

Това е добра възможност да подобрите показателите на кампаниите си във Facebook и ако още не сте запознати, ви препоръчваме да го изучите на по-дълбоко ниво или поне да го опитате.

Техника #3 – Имплементиране на You Tube Ads Grid

Може да се каже, че You Tube Ads Grid е фуния, която таргетира всяка от трите фази на продажбения цикъл. Аудитории в трите фази виждат различно съдържание, така че вероятността да се конвертират да е най-голяма.

Тези фази са:

  • Заинтересовани посетители (window shoppers) – хора, които проявяват интерес към продукт или услуга, но в момента не планират да купуват
  • Проучващи посетители (in-store shoppers) – хора, които целят да купят стока, но проучват най-оптималния избор
  • Посетители, готови да купят (checkout shoppers) – хора, които вече са взели решението да купят продукта, но все още ги спира някакъв несъществен фактор.

Планираме скоро да направим отделна статия за тази стратегия, затова следете новите статии в блога ни! 

Техника #4 – Разделяне на съдържанието 

Под “разделяне на съдържанието” се има предвид деленето на един голям материал на множество малки. 

Така от едно 20 минутно видео в You Tube могат да се направят 10 две-минутни видеа за Instagram. От една дълга статия в блога на сайта могат да се направят 5 или повече поста за Facebook. Стига разбира се, тези малки “парчета” да имат смисъл.

По този начин можем да ангажираме и въвличаме аудиторията повече от обикновено без да се трудим допълнително, създавайки съдържание.

Техника #5 – Използване на проследяващи пиксели

Проследяващият пиксел е код, който се добавя към сайта и позволява на маркетолозите да преглеждат и анализират поведението на посетителите, да следят ефективността на различните онлайн кампании и да таргетират посетителите на сайта, за да им показват отделно съдържание. 

Благодарение на пикселите е възможен ретаргетингът/ремаркетингът. Този тип кампании показват реклами на хора, разгледали продукт на сайта, като съдържанието на рекламата е именно стоката, която е била разгледана или добавена в количка. 

Следва да се отбележи, че рекламите към хора, били на сайта, могат да бъдат не само ретаргетинг/ремаркетинг. Тоест, те могат да имат и уникално съдържание. 

А благодарение на данните, които получаваме от проследяващите кодове, можем да създаваме по-добри кампании в бъдеще, знаейки кое работи и кое не.


Тези стратегии са често споменавани на големите маркетинг конференции по целия свят от напреднали експерти. Използвайте ги, за да подобрявате своя brand awareness, нараствате броя на потенциални клиенти и достигате повече конверсии! 

Михаил Атанасов on EmailМихаил Атанасов on Linkedin
Михаил Атанасов
Акаунт мениджър в дигитална агенция Маркадемикс & фрилансър маркетолог.

Напиши коментар