създаване на успешен сайт

Искате да стартирате печеливш уебсайт?

Не сте сами.

Но стартирането на успешен и печеливш сайт не е най-лесната задача.
Процесът на стартиране може да се раздели на няколко етапа и изисква определени умения, определена подготовка, правилно планиране и изпълнение.
Отделно, както при всеки процес, е добре да се спазва определена последователност на действията.

За да ви е по-лесно стартирането на сайт е добре да използвате чеклиста, в която е разписана последователността на действията, които трябва да предприемете.

Тези 12 стъпки ще ви ориентират как се стартира печеливш уебсайт:

1. Проучете добре пазара (нишата си) ПРЕДИ да стартирате сайта си

За да сте сигурни на 100%, че идеята ви може да бъде печеливша е важно да се направи пазарно проучване.
Има ли достатъчно потенциални потребители на пазара, какви са техните желания и нагласи, от какво са презадоволени и какво им липсва.

2. Проучете конкурентите си

Преди да започнете направете подробно проучване на сайтовете конкуренти (най-вече на директните конкуренти). Определете техните силни и слаби страни. Определете с какво позитивно нещо можете да сте различни.

3. Проучете как са направени популярните сайтове във вашата ниша

Какви технологии използват, как са организирани. Тук може да разглеждате не само директни конкуренти.

4. Определете крайните си цели преди да стартирате

После на базата на крайните ви цели може да определите по-ясен и по-точен план за постигането на успешен сайт, който да ви носи печалба.

5. Проучете какво съдържание е най-популярно в нишата

Това може да статии, видео материали, книги и тн. Обърнете внимание на топ публикациите в популярните сайтове. Също проверете кои са най-споделяните и харесвани материали в социалните мрежи.

6. Определете с какво ще сте по-добри и/или различни

7. Вземете добър домейн

В повечето случаи за предпочитане е домейнът ви да бъде оригинален, лесно помнещ се и подходящ за брандинг. Кратките домейни са по-лесни за запоняни и брандиране, но ако не намерите подходящ кратък домейн, то може да изберете и по-дълъг, съдържащ ключова дума.

8. Изберете хостинг акаунт, който да е подходящ за вас

Изберете хостинг компания, която предлага сигурни услуги и висококачествено обслужване.
Също съобразете хостинг плана си с ресурсите, които ще потребява сайта ви. В повечето случаи обикновен споделен хостинг е достатъчен за начало, но ако не сте сигурни се консултирайте със специалист.

9. Функционалността е по-важна от красивия дизайн

Накои хора отделят твърде много време за изпипване на дизайн. Дизайнът е важен, но най-вече от гледан точна на функционалността. тоест функционалния дизайн (удобният, лесният за ориентиране, ясно структурираният) е много по-важен от качеството на илюстрациите, красотата на бутоните и тн.
Освен ако не сте уеб разработчик или имате сериозен бюджет, най-добре изберете някои подходящ темплейт и го адаптирайте към вашите нужди.

10. Събирайте информация за контакти от вашите посетители от първия ден

В много случаи на всеки нов посетител на сайта ви е добре да му се даде възможност да се запише за ваши съобщения. За това е добре да подготвите различни канали за комуникация – имейл листи, канали в социални мрежи, браузър нотификации, rss фийдове и тн.

11. Определете ясна трафик стратегия

За да привличате посетители на уебсайта си е важно да имате изградена страгия. Затова планирайте предварително на какъв трафик ще разчитате, за да имате таргетирани посетители. В зависимост от проекта ви, това може да е трафик от търсачки (SEO), социални мрежи, партньорски сайтове, платени реклами и др.

12. Фокусирайте се върху това да помагате на посетители си

Помагайки на посетителите си и решавайки техните проблеми имате много по-голям шанс да изкарате пари, отколкото когато само се опитвате да спечелите, без да се интересувате от хората, които обслужвате.

Екип DigitalAcademy.bg on FacebookЕкип DigitalAcademy.bg on Instagram
Екип DigitalAcademy.bg
Digital Academy предоставя актуална и практически приложима информация на хора, занимаващи се с онлайн бизнес и дигитален маркетинг.

Напиши коментар