Всяка професия изисква своите инструменти. Лекарят има слушалки и аптечка, а маркетологът – сайтове, програми и разширения, които пестят време и усилия. Понякога тези средства предоставят и данни, които няма как иначе да видим. 

В тази статия ще посочим 11 полезни инструмента, които могат да са от голяма полза на всеки маркетолог. Сред тях няма да откриете универсалните платформи, за които знае всеки като Facebook Ads Manager, Google Analytics, Google Ads, Yandex Metrika, Shopify и подобни.

Също така няма да описваме подробно как работи всеки един от посочените софтуери, а ще представим най-общо функционала и ползите за извличане.

Всички посочени инструменти са с безплатни базови функции, но могат да имат и допълнителни възможности, които са платени.


1. Canva

Много маркетолози не разбират от дизайн и това е напълно нормално. Те не умеят  да работят с Photoshop, Illustrator и други програми за дизайнери. Но все пак, често може да се наложи да създадем визуален елемент сами. 

Точно в такива ситуации Canva няма равни. В интерфейса всичко става лесно и бързо, благодарение на голямото количество готови шаблони и опростения редактор, чиито възможности са напълно достатъчни. 

Разбира се, Canva няма как да ни замени професионален дизайнер, работещ със сложни визуални редактори. Ако можем да си го позволим, винаги ще е по-добре да наемем такъв. Но ако бюджетът не го позволява, Canva е винаги безплатна!

Има и платена версия, която дава достъп към инструмента за прозрачни фонове, повече стокови изображения, преоразмеряване и други допълнителни екстри.

2. Flipboard

В интернет има огромно количество новини и статии, които да са от полза на много от нас. Никой не може да е много добър в това, което прави, ако не се учи постоянно, както от личен опит, така и от чужди ресурси. 

Не бива да се пропуска и факта, че регулярно изникват новини, които можем да отразим от името на бизнеса, който представяме. 

Flipboard е отличен ресурс, от които да черпим информация, подходяща именно за нас. Благодарение на персонализираните ленти за статии, винаги ще откриваме материали, които да са ни от полза. Алгоритмите на Flipboard работят подобно на тези на YouTube.

Важна новина за отразяване, ново решение за Вашата ниша, интересен ход на конкуренцията, или просто полезно съдържание за всеки ден, всичко това ще го откриете с Flipboard!

3. Facebook Pixel Helper

Този инструмент ще е много полезен за всеки, който се занимава с Facebook реклами и често му се налага да проверява различни уебсайтове за наличието на Pixel. 

Браузърното разширение позволява с един поглед да разбирате дали отвореният сайт има инсталиран Pixel. 

Единствените други начини за подобна проверка са да прегледате кода на сайта, да видите във Facebook Ads Manager (само при наличие на достъп) или са попитате хората, които вече имат достъп към управлението на сайта.

4. Mindmeister

Специален софтуер, с помощта на който се създават мисловни карти (mindmaps). С него е много по-лесно да се визуализират множество неща. Разписване на стратегия за канал, организиране на задачите, подробно визуализиране на план, всичко това лесно и приятно се прави с Mindmeister.

Инструментът може да се използва безплатно, но в такъв случай има лимит до 3 мисловни карти, както и лишен достъп към по-напредналите функции. 

5. Gmail Postmaster. 

Полезен инструмент за всеки маркетолог, занимаващ се с имейл маркетинг. 

С помощта на Gmail Postmaster може да се следи репутацията на имейл домейн за Gmail. Тоест дали Gmail категоризира изпращащия домейн като надежден. 

Ако репутацията на домейна е лоша, огромна част от изпратените имейли ще се оказват в спам автоматично. Тя зависи от фактори като брой отписвания и брой маркирания “спам”. 

Post Master ни показва брой маркирания спам от абонатите, рейтинг на репутацията ни като изпращащ адрес и други данни, които е добре да поглеждаме от време на време.


6. VidIQ

За тези, които се занимават с YouTube маркетинг, VidIQ ще се окаже много полезен. Това е браузърно разширение, което разкрива данни за всяко видео в YouTube. 

На практика, когато сте инсталирали разширението, виждате сбити данни за всеки клип, който отваряте. Те ще се намират вдясно, над рекомендациите за други видеа.

VidIQ има безплатна базова версия, която разкрива показатели свързани с разпространение на видеото в социалните мрежи, SEO рейтинги, тагове, показатели на канала и други основи.


7. Answer the Public 

Ако нямате идеи за съдържание или правите базово проучване на ключови думи, препоръчваме ви да отворите Answer the Public. 

Като влезете в сайта, ще можете да въведете ключово словосъчетание, което ви интересува. След натискането enter ще се появят стотици фрази, съдържащи въведеното словосъчетание. Всички варианти ще бъдат логично структурирани. Също така няма да бъдат случайни, а подбрани от най-популярните търсения в интернет.

Това ще ви помогне да разберете от какво се интересува аудиторията, какво да й показвате и как да го презентирате.


8. Sendtrick

Още един полезен инструмент за маркетолозите, занимаващи се с имейл маркетинг. 

Известен факт е, че използването на оскъдица в промоционалните материали повишава ефективността. Това се постига по различни начини, най-често чрез думи като “само сега”, “успей до”, “купи преди да свърши”, “последни бройки” и т.н. 

Разбира се, няма нищо грешно в това, но има и алтернативни начини за демонстриране на оскъдица. Например – таймери. Има ги в редица продаващи сайтове, но могат и да бъдат използвани и в имейл.

Със Sendtrick, всеки има възможност да оформи таймер, който да бъде вложен в имейл. Веднага като влезете на сайта, платформата ще ви предложи да създадете свой таймер и да ви генерира код, който да копирате в HTML темплейта.

9. Trello

Работата на маркетолога (и не само) понякога е много натоварваща. Има толкова много задачи, платформи и метрики които трябва да се следят и отчитат. Trello ви позволява да структурирате всичко и да не позволите на хаоса да попречи.

Започвайки от to-do задачи и приключвайки с разписване на различни процедури, Trello е подходящ да подредите всичко. Маркиране с цветове, крайни срокове, тагове, описания, коментари и лесен за разбиране интерфейс, всичко това е достъпно безплатно.

Също така в Trello можете да работите в екип, така че всеки с предоставен достъп да прави промени в дадена “дъска”. Отново, напълно безплатно.

Опитайте и вижте колко е лесно, понякога и приятно. 

10. Hunter Mailtracker

Елементарно браузърно разширение, с което веднага могат да се видят имейл адресите в уебсайт, който сте отворили. 

Като търсим потенциални клиенти, обикновено правим таблица, в която вписваме бизнесите, на които можем да помогнем и техните контактни данни, включително имейл. 

Имейл адреса е най-лесно да го открием на сайта на бизнеса, но не винаги е разположен на видно място. В такъв случай, вместо да ровим из страниците, ще ни е много по-лесно да се възползваме от MailHunter.

Ако вече сте го инсталирали, ще трябва просто да кликнете върху логото на софтуера в лентата за разширения на браузъра. Тогава ще се покажат всички имейл адреси на домейна на сайта. 

Кликате върху самия имейл адрес, и той е копиран, дори няма нужда от Ctrl + C!


11. Google Формуляри. 

Независимо дали правите проучване на аудитория или сте стартъп, набиращ валидация, Google формуляри ще ви спести много време и усилия. 

С негова помощ, създаването на всякакъв вид анкети се превръща в елементарен, а понякога и в увлекателен процес. 

Има всякакви видове въпроси и отговори. Свободни отговори, кратки отговори, чекбоксове, падащи менюта, множествен избор (radio buttons), всичко това ще можете да го добавите към своя формуляр.

Създадения от вас екземпляр можете да го оформите, за да пасва на вашия бранд. Също така, има възможност за интегриране формата в уебсайт!

Всички резултати ще са лесно достъпни от самия интерфейс на Google Формуляри. Напълно безплатно!


Това бяха 11-те инструмента, които препоръчваме. Разбира се, някои от тях не са универсални и подходящи за всеки, поради своята специфичност. Надяваме се след прочитането да сте си харесали поне 1 и да сте го опитали.

Приятно ползване! 

Михаил Атанасов on EmailМихаил Атанасов on Linkedin
Михаил Атанасов
Акаунт мениджър в дигитална агенция Маркадемикс & фрилансър маркетолог.

Напиши коментар